Oikeudenmukaista ja kestävää talouskasvua

YK:n kestävän kehityksen tavoite 8 on Edistää kaikkia koskevaa kestävää talouskasvua, täyttä ja tuottavaa työllisyyttä sekä säällisiä työpaikkoja. Ulosottolaitos on täytäntöönpanoviranomainen, jonka ydintoimintaa on velvoitteiden täytäntöönpano. Yleisin täytäntöönpanon muoto on rahamääräisen maksuvelvoitteen täytäntöönpano. Hoitamalla oikeudenmukaisesti, joutuisasti ja tehokkaasti ydintoimintaansa Ulosottolaitos turvaa osaltaan hakijoiden lainmukaisia oikeuksia. Lainmukaisten oikeuksien ja velvoitteiden tehokas täytäntöönpano on omiaan lisäämään luottamusta yhteiskunnan toimivuuteen sekä edistämään kestävää talouskasvua ja työllisyyttä. Ulosottolaitos pyrkii jatkuvasti tehostamaan toimintaansa muun muassa tietojärjestelmiensä kehittämisellä sekä henkilöstönsä osaamisen vahvistamisella.

Talouskasvun tukeminen

Yritysvelkojien kohdalla Ulosottolaitoksen tehokas toiminta tarkoittaa sitä, että yritysten luottotappiot jäävät mahdollisimman pieniksi. Se edistää yritysten toimintakykyä ja mahdollisuuksia kannattavaan toimintaan sekä henkilöstön palkkaamiseen, mikä taas edistää kestävää talouskasvua ja työllisyyttä. Myös luonnollisen henkilön saatavien perintä edistää kestävää talouskasvua. Vuonna 2022 Ulosottolaitos tilitti velkojille yksityisoikeudellisiin saataviin perustuen noin 800 miljoonaa euroa.

Rahoituslaitokset ovat yksi suuri ulosoton hakijaryhmä. Ulosottolaitoksen tilastot eivät tällä hetkellä erottele rahoituslaitoksille vuosittain tilitettyä rahamäärää, vaan ne ovat osa yksityisoikeudellisiin saataviin perustuvaa perintätulosta. Rahoituslaitoksille tilitetty rahamäärä on joka tapauksessa merkittävä. Luottotappioiden tehokas pienentäminen ulosottoviranomaisen toimin tukee kotimaisten rahoituslaitosten kykyä tarjota palvelujaan kaikille.

Tehokas ja vastuullinen täytäntöönpano

Kestävää talouskasvua ja työllisyyttä edistää myös valtion saatavien periminen. Ulosottolaitos tilittää vuosittain valtiolle noin 400 miljoonaa euroa, joka koostuu muun muassa maksamattomiin veroihin tai muihin julkisoikeudellisiin maksuihin perustuvista saatavista.

Ulosottolaitoksessa huolehditaan sekä yksinkertaisemmista ja vähemmän aikaa vaativista täytäntöönpanotehtävistä että enemmän aikaa ja erityisosaamista vaativien ulosottoasioiden täytäntöönpanosta ja niihin liittyvästä viranomaisyhteistyöstä. Täytäntöönpano asioissa, joissa velallinen pyrkii erilaisin keinotekoisin järjestelyin ja väärinkäytöksin välttämään velkojensa maksua, on osa Ulosottolaitoksen arkea ja osa harmaan talouden torjuntaa. Kestävää talouskasvua, työllisyyttä sekä rahoituslaitosten palvelukykyä edistävät ja tukevat täytäntöönpanotoimet ulottuvat kaikkiin ulosoton asiakkaisiin. Mittarina voidaan käyttää erityistäytäntöönpanon toimintayksikön perintätulosta. Yksikkö tilitti vuonna 2022 velkojille noin 33 miljoonaa euroa.

Tilitetyt rahamäärät eivät kerro kaikkea erityistäytäntöönpanon toimintayksikön tai koko Ulosottolaitoksen olemassaolon merkityksestä. Oikeudenmukainen, joutuisa, tehokas ja tasapuolinen täytäntöönpanotoiminta on yksi perusedellytys toimivalle yhteiskuntajärjestykselle. Se ylläpitää hyvää maksumoraalia pelkällä olemassaolollaan. Tämä Ulosottolaitoksen ennalta estävä vaikutus edistää kestävää talouskasvua ja työllisyyttä siis myös niissä asioissa, jotka eivät edes tule ulosottoviranomaisen käsiteltäviksi. Jatkuva toiminnan kehittäminen ja toimintaympäristön muutoksiin reagoiminen ylläpitää Ulosottolaitoksen ennalta estävää vaikutusta.

Henkilöstö on voimavara

Ulosottolaitoksen ja Konkurssiasiamiehen toimiston tärkein voimavara on niiden henkilöstö. Ulosottolaitos tarjoaa työpaikan noin 1200 henkilölle ja Konkurssiasiamiehen toimisto kymmenelle henkilölle. Virkamiesten työurat näissä viranomaisissa ovat tyypillisesti varsin pitkiä, mikä kertoo siitä, että Ulosottolaitos ja Konkurssiasiamiehen toimisto ovat arvostettuja työpaikkoja. Henkilöstön hyvinvoinnista pidetään huolta. Ulosottolaitos ja Konkurssiasiamiehen toimisto tukevat henkilöstönsä kehittymistä ja uralla etenemistä. Henkilöstön hyvinvoinnin tilaa selvitetään aktiivisesti erilaisilla kyselyillä ja muilla toimenpiteillä, ja saatuihin tuloksiin pyritään reagoimaan mahdollisimman tehokkaasti.

Julkaistu 28.4.2023