Rauhanomaisen yhteiskunnan ja oikeusturvan toteutuminen

Tavoite 16. Edistää rauhanomaisia yhteiskuntia ja taata kaikille pääsy oikeuspalveluiden pariin; rakentaa tehokkaita ja vastuullisia instituutioita kaikilla tasoilla. Ulosottolaitoksen perustoiminta on osa rauhanomaisen yhteiskunnan ja oikeusturvan edistämistä. Toiminta sisältää rauhanomaisten yhteiskuntien rakentamista myös valtion rajat ylittävästä näkökulmasta, koska Ulosottolaitoksen tehtävänä on kansainvälisten pakotteiden täytäntöönpano. Näiden merkitys on ollut korostunut vuonna 2022.

Oikeusvaltio ei voi toimia ilman tehokasta täytäntöönpanoviranomaista. Rauhanomaisessa yhteiskunnassa oikeusturvaa tulee antaa oikeudenmukaisesti lakiin perustuen. Ulosottokaari ja muut ulosottoviranomaisen toimintaa säätelevät lait ja säädökset sisältävät säännöksiä, jotka velvoittavat ja ohjaavat täytäntöönpanotoimintaa, mutta samalla antavat ulosottomiehelle laajat tiedonsaanti- ja toimintavaltuudet. Ulosottomiehellä on monissa asioissa myös lainsäädännön tuomaa harkintavaltaa. Näitä velvoitteita, valtuuksia ja harkintavaltaa ulosottomiehen tulee noudattaa ja käyttää asianmukaisesti ja lainmukaisesti. Ulosottomies tekee työtään virkavastuulla.

Ulosottoviranomaisen toiminta on lainkäyttöä. Olennainen osa lainkäyttötoimintaa ja oikeusturvan antamista on muutoksenhakumahdollisuus. Ulosottoviranomaisen toimiin voi laeissa säädetyin tavoin hakea itseoikaisua ja muutosta yleisestä tuomioistuimesta. Muutoksenhakumahdollisuus on hyvin laaja. Mahdollisuus saattaa ulosottoviranomaisen tekemä toimi yleisen tuomioistuimen tutkittavaksi ja ratkaistavaksi on omiaan edistämään luottamusta viranomaistoimintaan ja sitä kautta omiaan edistämään rauhanomaista yhteiskuntaa.

Sähköinen asiointi edistää palveluiden saavutettavuutta

Ulosottolaitos pystyy varmistamaan kaikille yhtäläisen pääsyn tarjoamiensa oikeuspalveluiden piiriin erityisesti panostamalla sähköisen asioinnin kehittämiseen. Tämän lisäksi Ulosottolaitoksen toimipaikkaverkosto on kattava ja väestön sijoittumisen kannalta oikeasuhtainen. Lisäksi kielellisten oikeuksien on toteuduttava ja ulosottomiesten on oltava riittävällä tavalla tavoitettavissa. Ulosottolaitoksen virkamiesten tarjoama neuvonta ja verkkosivuilta löytyvä tieto varmistavat oikeuspalveluiden saatavuuden.

Ulosottolaitos on viime vuosina panostanut voimakkaasti sähköisen asiointipalvelunsa kehittämiseen. Palvelun parantamiseen panostetaan jatkossakin merkittävä määrä resursseja. Palvelu helpottaa ja nopeuttaa ulosottopalveluiden saatavuutta sekä vähentää asianosaisten kustannuksia. Palvelussa on omat selkeät osionsa niin velalliselle, hakijalle, asiamiehelle kuin maksukiellon saajalle. Sähköistä asiointia käyttävien asiakkaiden määrä on kasvanut. Tulevaisuudessa palvelussa pystyy hoitamaan entistä useampia ulosottomenettelyyn liittyviä toimia.

Ulosottolaitoksella on 64 toimipaikkaa ja Konkurssiasiamiehen toimistolla kaksi toimipaikkaa. Osa Ulosottolaitoksen toimipaikoista toimii pelkästään ajanvarausperiaatteella. Toimipaikkojen kävijämäärät ovat pienentyneet viime vuosina, minkä vuoksi toimipaikkojen merkitys ulosottopalveluiden saavutettavuudelle on vähentynyt. Tästä huolimatta Ulosottolaitoksella on halu ja tarve ylläpitää riittävän laajaa toimipaikkaverkostoa. Toimipaikkaverkoston laajuutta tarkasteltaessa on vastuullisuusnäkökulmasta huomioitava myös muita tekijöitä, kuten toimipaikkojen hiilijalanjälki.

Kielilaki ja saavutettavuusvaatimukset huomioidaan toiminnan suunnittelussa
Ulosottolaitos ja Konkurssiasiamiehen toimisto huolehtivat, että suomen-, ruotsin- ja saamenkielisten kielelliset oikeudet toteutuvat. Ulosottolaitoksessa on noin 50 virkaa, joihin kelpoisuusvaatimuksena on tyydyttävää parempi ruotsin kielen taito. Saamenkielisiä virkoja Ulosottolaitoksessa ei ole, mutta saamenkielisestä palvelusta huolehditaan muilla tavoilla.

Ulosottolaitos julkaisi uudet verkkosivut (ulosottolaitos.fi) 1.12.2020. Sivustolla on saavutettavuusvaatimusten mukaisesti ja usealla eri kielellä kerrottu Ulosottolaitoksesta, ulosottoviranomaisen toiminnasta eri osapuolten näkökulmasta sekä ilmoitettu keskeiset yhteystiedot. Lisäksi sivustolla on kerrottu ulosottopalveluiden saatavuudesta sekä sähköisestä asiointipalvelusta. Verkkosivuilla käytiin vuonna 2022 lähes 1,5 miljoonaa kertaa. Ulosottolaitoksella on käytössään myös muita viestintäkanavia, kuten sosiaalisen median kanavat.

Viranomaisyhteistyöllä parempiin tuloksiin

Ulosottolaitos torjuu järjestäytynyttä rikollisuutta yhteistyössä muiden saman tavoitteen eteen työtä tekevien viranomaisten ja sidosryhmien kanssa. Ulosottolaitoksen erityistäytäntöönpanon toimintayksikön pitkään jatkunut, välitön ja riittävillä tietojenvaihto-oikeuksilla tapahtuva yhteistyö tehostaa niin ulosottoviranomaisen kuin muidenkin toimijoiden työtä tämän tavoitteen saavuttamisessa. Ulosottolaitoksen erityistäytäntöönpanossa työskentelee tällä hetkellä noin 60 virkamiestä. Tavoitetta voidaan mitata erityistäytäntöönpanon tekemän viranomaisyhteistyön määrällä sekä väliaikaisten vakuustakavarikoiden ja vakuustakavarikoiden lukumäärällä.

Julkaistu 28.4.2023