Muut tavoitteet

Keskeisimpien tavoitteiden lisäksi Ulosottolaitoksessa on tunnistettu myös muita YK:n kestävän kehityksen tavoitteita, joita Ulosottolaitos voi toiminnallaan edistää. Näistä muista tavoitteista Ulosottolaitos raportoi yleisellä tasolla.

Muut tavoitteet ovat:
  • Tavoite 1: Poistaa köyhyys sen kaikissa muodoissa kaikkialta.
  • Tavoite 5: Saavuttaa sukupuolten välinen tasa-arvo sekä vahvistaa naisten ja tyttöjen oikeuksia ja mahdollisuuksia.
  • Tavoite 10: Vähentää eriarvoisuutta maiden sisällä ja niiden välillä.

Oikeudenmukaista perintää

YK:n tavoite 1. on Poistaa köyhyys sen kaikissa muodoissa kaikkialta. Ulosoton tärkeimpänä tehtävänä on saatavien perintä. Ulosottomenettelyyn sisältyy myös paljon velallista suojaavia keinoja. Velalliselle tulee tarvittaessa antaa huojennuksia ulosottokaaressa säädetyillä keinoilla. Ulosottomiehen tulee omatoimisesti huolehtia siitä, ettei velalliselta peritä varoja enempää eikä pidempään kuin se lain mukaan on mahdollista. Velallisia on lisäksi aktiivisesti ohjattava muun muassa sosiaalisen luototuksen hakemiseen sekä muiden maksukyvyttömyysmenettelyjen piiriin.

Ulosottolaitoksella on merkittävä rooli hyvän maksumoraalin ja luottoyhteiskunnan häiriöttömän toimivuuden turvaamisessa. Tehokas ja etupainotteinen velkojen perintä on kustannustehokas keino uusien velkojen syntymisen ja velkaantuneisuuden syvenemisen ehkäisemisessä.

Ulosottolaitokseen kuuluu ennakoiva talousneuvonta. Sen tarkoituksena on parantaa kansalaisten henkilökohtaisen talouden hallintaa, ehkäistä velkaongelmien muodostumista ja jakaa tietoa ulosottomenettelystä. Toiminnan pyrkimys on edistää eri viranomaisten ja kolmannen sektorin välistä yhteistyötä velkaneuvonnassa ja velkaantumisesta aiheutuvien haittojen torjumisessa. Tällä hetkellä ennakoivan talousneuvonnan toiminnossa työskentelee 17 asiantuntijaa.

Tasa-arvon toteutuminen ja eriarvoisuuden vähentäminen

Tavoitteet 5. Saavuttaa sukupuolten välinen tasa-arvo sekä vahvistaa naisten ja tyttöjen oikeuksia ja mahdollisuuksia ja tavoite 10. Vähentää eriarvoisuutta maiden sisällä ja niiden välillä. Ulosottolaitoksessa jokaisella on oikeus yhdenvertaiseen ja tasa-arvoiseen kohteluun sekä oikeus tulla kohdelluksi ilman pelkoa, että voisi joutua syrjityksi. Tavoitteenamme on olla syrjinnästä vapaa viranomainen ja työyhteisö, jossa jokaisella henkilöstön jäsenellä on tasapuoliset mahdollisuudet tehdä työtä ja kehittää osaamistaan. Samoin jokaisella Ulosottolaitoksen asiakkaalla on oikeus saada palveluja yhdenvertaisesti. Yhteisiä henkilöstöpoliittisia periaatteita sekä toimintaan liittyviä menettelytapoja noudattamalla edistetään yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa henkilöstöasioissa ja asiakkaiden kohtaamisissa. Esteettömyyteen, palveluiden saavutettavuuteen ja kielellisiin oikeuksiin kiinnitetään huomiota.

Yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon toteutuminen otetaan huomioon kaikessa Ulosottolaitoksen toiminnassa, niin ulospäin suuntautuvassa kuin myös viraston sisäisessä toiminnassa. Teemat ovat keskeisessä roolissa muun muassa rekrytoinnin jokaisessa vaiheessa. Yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon toteutuminen sekä niiden edistäminen työyhteisössä ja palveluiden toteuttamisessa on jokaisen vastuulla. Ulosottolaitoksen yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelmaa pidetään ajan tasalla ja siinä mahdollisesti esille nouseviin haasteisiin reagoidaan. Yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon toteutumista edistetään ja sen tilaa seurataan sekä kehitetään muun muassa henkilöstökyselyiden ja henkilöstötilastojen pohjalta.

Julkaistu 28.4.2023