Jalanjälki – mihin voidaan vaikuttaa ja miten

Ulosottolaitoksen tulostavoitteiden mukaisesti viraston hiilijalanjälkeä pienennetään muun muassa etätyömahdollisuuksia edistämällä ja matkustamista vähentämällä. Viraston etätyökäytäntöjä ja monipaikkaisen työskentelyn mahdollisuuksia kehitetään ottamalla huomioon viraston toiminnalliset tarpeet sekä henkilöstön hyvinvoinnin näkökulma. Lisäksi kestävän kehityksen näkökulmasta tavoitteena on tehdä toimenpiteitä ilmastonmuutoksen vaikutuksia vastaan vähentämällä matkustamista.

Koulutuksia, kokouksia ja muita tilaisuuksia järjestetään pääosin etätilaisuuksina. Samalla otetaan kuitenkin huomioon tarve työyhteisön sosiaalisille kontakteille, joilla on positiivista merkitystä niin työyhteisön hyvinvoinnille kuin toiminnallekin. Läsnäolotilaisuuksia järjestettäessä pyritään siihen, että matkustaminen on mahdollisimman vähäistä.

Ulosottolaitos panostaa toiminnassaan korkean informaatioteknologian hyödyntämiseen muun muassa tuottamalla ja kehittämällä asiakaslähtöisiä ja saavutettavia sähköisiä palveluja. Tämä mahdollistaa ajasta ja paikasta riippumattoman joustavan asioinnin asiakkaille ja työntekijöille sekä vähentää matkustamisen tarvetta. Sähköisen palvelutarjonnan laajeneminen ja enenevä käyttö edistävät myös mahdollisuuksia suunnata resursseja toiminnan ja palveluiden kehittämiseen. Seuraamalla vuositasolla henkilöstön matkustusmäärää ja niiden kustannuksia, tehdyn etätyön määrää sekä sähköisen asioinnin määrää voidaan toimenpiteiden vaikuttavuutta mitata ja arvioida.

Ulosottolaitoksen hiilijalanjälkeä pystytään pienentämään myös jo aiemmin mainittujen toimitilahankkeiden yhteydessä. Toimitilojen entistä suurempi tilatehokkuus on yksi toimitilahankkeiden kivijaloista. Myös muut hiilijalanjälkeen vaikuttavat tekijät huomioidaan hankesuunnittelussa.

Julkaistu 28.4.2023