Ulosottolaitos ja Konkurssiasiamiehen toimisto

‍Virastojen tehtävät

Ulosotto on osa oikeuslaitoksen toimintaa ja sen toiminta perustuu lakiin. Se turvaa oikeuksien ja velvoitteiden toteutumista yhteiskunnassa. Sen tehtäviä ovat muun muassa rahasaatavien perintä sekä häätöjen ja turvaamistoimien täytäntöönpano. Ulosottolaitos panee hakemuksesta täytäntöön tuomioistuimien antamia tuomioita sekä perii suoraan ulosottokelpoisia saatavia, kuten sakkoja, veroja ja vakuutusmaksuja. Ulosottolaitos hoitaa ulosottotoimelle laissa säädetyt tehtävät itsenäisesti ja riippumattomasti. Ulosottoviranomainen toimii puolueettomasti ja ottaa huomioon sekä velkojan että velallisen oikeudet. Tavoitteena on, että mahdollisimman moni selviytyy velvoitteistaan ja asianosaiset luottavat oikeuksiensa toteutumiseen ulosotossa.

Konkurssiasiamiehen toimisto on konkurssipesien hallinnon valvontaa harjoittava itsenäinen erityisviranomainen. Toiminta perustuu lakiin ja sen keskeisinä tehtävinä ovat hyvän pesänhoitotavan edistäminen ja pesänhoitajien toiminnan valvonta. Konkurssiasiamiehen toimiston toiminnan tavoitteena on myös ennaltaehkäistä konkursseihin liittyvää talousrikollisuutta yhteistyössä muiden viranomaistahojen kanssa.

Virastojen organisaatiot

Ulosottolaitos on oikeusministeriön alainen valtakunnallinen virasto. Ulosottolaitosta johtaa valtakunnanvouti apunaan apulaisvaltakunnanvouti. Organisaatio jakautuu keskushallintoon eli valtakunnanvoudin kansliaan ja toimintayksiköihin. Ulosottolaitoksen toimintayksiköt ovat perustäytäntöönpano, laajan täytäntöönpanon viisi alueellista yksikköä (Etelä-, Länsi-, Sisä-, Pohjois- ja Itä-Suomi), erityistäytäntöönpano sekä yhteiset palvelut (kirjaamo, asiakirjahallinta, maksuliike, asiakaspalvelu ja hallintotehtävät: realisointi, tarkastus- ja tukipalvelut). Keskushallinnon yksiköitä ovat esikuntayksikkö, oikeudellinen yksikkö, hallintoyksikkö sekä kehittämis- ja ohjausyksikkö.

Ulosottolaitoksessa työskentelee noin 1100 virkamiestä. Heistä yli puolet toimii ulosottokaaren mukaisina ulosottomiehinä ja loput joko täytäntöönpanon tukitehtävissä tai keskushallinnossa.

Konkurssiasiamiehen toimisto toimii hallinnollisesti oikeusministeriön yhteydessä ja kuuluu Ulosottolaitoksen kirjanpitoyksikköön. Toimistossa työskentelee 10 virkamiestä. Toimisto sijaitsee Helsingissä.

Julkaistu 7.5.2024