Fotavtryck – vad som kan påverkas och hur

I enlighet med Utsökningsverkets resultatmål minskas verkets koldioxidavtryck bland annat genom att främja möjligheterna för distansarbete och minska resandet. Verkets praxis gällande distansarbete och möjligheter för arbete på många ställen utvecklas genom att beakta verkets operativa behov samt aspekten med personalens välbefinnande. Med tanke på hållbar utveckling är ett annat mål att vidta åtgärder mot konsekvenserna av klimatförändringen genom att minska resandet.

Utbildningar, möten och andra evenemang ordnas huvudsakligen som distansevenemang. Samtidigt beaktas arbetsgemenskapens behov av sociala kontakter som har en positiv inverkan på såväl arbetsgemenskapens välbefinnande som verksamheten. När evenemang med fysisk närvaro ordnas är målet att så få resor som möjligt ska företas.

I sin verksamhet investerar Utsökningsverket i tillämpning av hög informationsteknik bland annat genom att producera och utveckla kundorienterade och tillgängliga e-tjänster. På detta sätt kan kunderna och arbetstagarna uträtta ärenden oberoende av tid och plats samt behovet av resor minskas. Utbudet av elektroniska tjänster utvidgas, och tjänsterna används i allt större utsträckning, vilket förbättrar möjligheterna att allokera resurser för att utveckla verksamheten och tjänsterna. Genom att på årsnivå följa upp antalet resor som företas av medarbetarna och kostnaderna för dessa, volymen av det utförda distansarbetet samt e-kommunikationen kan genomslagskraften av åtgärderna mätas och bedömas.

Utsökningsverkets koldioxidavtryck kan också minskas i samband med de tidigare nämnda projekten för verksamhetslokaler. Verksamhetslokalernas allt större lokaleffektivitet är en av grundvalarna för projekten med verksamhetslokaler. I projektplaneringen beaktas också andra faktorer som påverkar koldioxidavtrycket.

Publicerad 28.4.2023