Ett fredligt samhälle och rättsskydd

Mål 16. Uppmuntra fredliga samhällen, tillgodose tillgång till rättvisa för alla och bygga effektiva och ansvariga institutioner på alla nivåer. Utsökningsverkets basverksamhet bidrar till uppbyggandet av ett fredligt samhälle och rättsskyddet. Verksamheten innefattar att bygga upp fredliga samhällen, också ur statsgränsöverskridande perspektiv, eftersom Utsökningsverkets uppgift är att verkställa internationella sanktioner. Betydelsen av dessa har accentuerats 2022.

En rättsstat kan inte fungera utan en effektiv verkställighetsmyndighet. I ett fredligt samhälle ska rättsskydd tillhandahållas på ett rättvist sätt enligt lagen. Utsökningsbalken och de övriga lagarna och förordningarna, där utsökningsmyndighetens verksamhet regleras, innehåller föreskrifter som är förpliktande och styrande för verkställighetsverksamheten, men som samtidigt ger utmätningsmannen omfattande befogenheter att få information och behörigheter. I många ärenden har utmätningsmannen också den prövningsrätt som lagstiftningen tillåter. Utmätningsmannen ska iaktta och tillämpa skyldigheterna, befogenheterna och prövningsrätten på vederbörligt sätt och enligt lagen. Utmätningsmannen utför sitt arbete under tjänsteansvar.

Utsökningsmyndighetens verksamhet är rättskipning. En väsentlig del av rättskipningen och tillhandahållandet av rättsskydd är möjligheten för ändringssökande. I Utsökningsverkets åtgärder kan självrättelse och ändring genom en allmän domstol ansökas på lagstadgat sätt. Möjligheten för ändringssökande är mycket omfattande. Möjligheten att föra en åtgärd som vidtagits av utsökningsmyndigheten till en allmän domstol för undersökning och avgörande är ägnad att främja förtroendet för myndighetsverksamheten och på detta sätta bidra till ett fredligt samhälle.

Elektronisk kommunikation bidrar till tjänsternas tillgänglighet

Utsökningsverket kan för alla säkerställa lika tillgång till sina juridiska tjänster i synnerhet genom att investera i utveckling av e-kommunikationen. Dessutom bildar Utsökningsverkets verksamhetsställen ett täckande nätverk som står i proportion till befolkningens placering. Därutöver ska de språkliga rättigheterna tillgodoses, och utmätningsmännen ska kunna nås i den utsträckning det behövs. Den rådgivning som tillhandahålls av Utsökningsverkets tjänstemän och den information som finns på webbplatsen säkerställer tillgången till juridiska tjänster.

Utsökningsverket har under de senaste åren kraftigt investerat i att utveckla e-kommunikationen. Även i fortsättningen investeras betydande resurser i att förbättra tjänsten. Kunderna får lättare och snabbare tillgång till utsökningstjänsterna samtidigt som parternas kostnader blir lägre. Tjänsten innefattar separata tydliga avsnitt för såväl gäldenärerna, sökandena, ombudet som mottagaren av ett betalningsförbud. Antalet kunder som använder e-kommunikationen har ökat. I framtiden kan man genom tjänsten sköta alltfler angelägenheter som anknyter till utsökningsförfarandet.

Utsökningsverket har 64 verksamhetsställen och Konkursombudsmannens byrå två verksamhetsställen. En del av Utsökningsverkets verksamhetsställen verkar enbart enligt tidsbokningsprincipen. Under de senaste åren har verksamhetsställenas besökare blivit allt färre, och därför har betydelsen av verksamhetsställena för tillgången till utsökningstjänsterna minskat. Trots det har Utsökningsverket en vilja och ett behov av att upprätthålla ett nätverk av verksamhetsställen som är tillräckligt omfattande. Med tanke på ansvarsfullheten måste också andra faktorer, till exempel verksamhetsställenas koldioxidavtryck, beaktas när omfattningen av nätverket av verksamhetsställen granskas.

Språklagen och tillgänglighetskraven beaktas i planeringen av verksamheten

Utsökningsverket och Konkursombudsmannens byrå ser till att de finsk-, svensk- och samiskspråkiga kundernas språkliga rättigheter tillgodoses. Utsökningsverket har cirka 50 tjänster för vilka ett behörighetskrav är bättre än tillfredsställande kunskaper i svenska. Utsökningsverket har inga samiskspråkiga tjänster, men man sörjer för service på samiska på andra sätt.
Utsökningsverket publicerade en ny webbplats (ulosottolaitos.fi) 1.12.2020. I enlighet med tillgänglighetskraven innehåller webbplatsen på många språk en beskrivning av Utsökningsverket och utsökningsmyndighetens verksamhet för olika parter samt de viktigaste kontaktuppgifterna. Webbplatsen innehåller dessutom information om tillgången till utsökningstjänsterna samt e-kommunikationen. År 2022 besöktes webbplatsen närmare 1,5 miljoner gånger. Utsökningsverket använder också andra kommunikationskanaler, till exempel kanaler för sociala medier.

Bättre resultat genom myndighetssamarbete

Utsökningsverket bekämpar organiserad brottslighet i samarbete med andra myndigheter och intressentgrupper som arbetar för samma mål. Genom det långvariga och direkta samarbete som med adekvata informationsbytesrättigheter bedrivs av Utsökningsverkets verksamhetsenhet för specialverkställighet effektiviseras såväl utsökningsmyndighetens som andra aktörers arbete för att uppnå detta mål. Utsökningsverkets specialverkställighet sysselsätter i dag cirka 60 tjänstemän. Målet kan mätas med volymen av myndighetssamarbetet som bedrivs av specialverkställigheten samt med antalet tillfälliga kvarstader och kvarstader.

Publicerad 28.4.2023