Övriga mål

Utöver de mest centrala målen har man vid Utsökningsverket också bland FN:s mål för hållbar utveckling identifierat andra mål som Utsökningsverket kan främja genom sin verksamhet. Om dessa mål rapporterar Utsökningsverket på allmän nivå.

De övriga målen:

  • Mål 1: Utrota all form av fattigdom överallt.
  • Mål 5: Uppnå jämställdhet och förstärka alla kvinnors och flickors rättigheter och möjligheter.
  • Mål 10: Minska ojämlikheter inom och mellan länder.

Rättvis indrivning

FN:s mål 1. Utrota all form av fattigdom överallt. Utsökningsverkets viktigaste uppgift är indrivning av fordringar. Utsökningsförfarandet inbegriper också många metoder som skyddar gäldenären. Efter behov ska gäldenären beviljas lättnader enligt metoder som föreskrivs i utsökningsbalken. Utmätningsmannen ska på eget initiativ se till att indrivningsbeloppet inte för gäldenären blir högre eller att indrivningen pågår längre än det enligt lagen är möjligt. Gäldenärerna ska också aktivt hänvisas till bland annat ansökan om social kreditgivning samt andra insolvensförfaranden.

Utsökningsverket har en viktig roll då det gäller att säkerställa god betalningsmoral och störningsfri funktion i kreditsamhället. En effektiv och proaktiv indrivning av skulder är en kostnadseffektiv metod för att förebygga att nya skulder uppkommer och att skuldsättningen fördjupas.

Utsökningsverket har föregripande ekonomirådgivning. Syftet med denna är att förbättra rådgivningen för att hjälpa medborgarna att hantera sin personliga ekonomi, förebygga skuldproblem och sprida information om utsökningsförfarandet. Syftet med verksamheten är att främja samarbetet gällande skuldrådgivning mellan olika myndigheter och den tredje sektorn och förebygga olägenheter som orsakas av skuldsättning. För tillfället sysselsätter den föregripande skuldrådgivningen 17 sakkunniga.

Likabehandling och minskning av ojämlikheter

Mål 5. Uppnå jämställdhet och förstärka alla kvinnors och flickors rättigheter och möjligheter, och mål 10. Minska ojämlikheter inom och mellan länder. Vid Utsökningsverket har var och en rätt till lika och jämställt bemötande samt rätt att bemötas utan rädsla för att bli diskriminerad. Vårt mål är en diskrimineringsfri myndighet och arbetsgemenskap, där alla medarbetare har lika möjligheter att utföra arbete och utveckla sin kompetens. Likaså har varje kund hos Utsökningsverket rätt att få tjänster på jämlikt sätt. Genom att iaktta gemensamma personalpolitiska principer samt förfaringssätt i verksamheten främjas likabehandlingen och jämlikheten i personalfrågor och vid kundmöten. Uppmärksamhet fästs vid tillgängligheten, tillgången till tjänster och de språkliga rättigheterna.

Likabehandling och jämlikhet beaktas i hela Utsökningsverkets verksamhet, såväl i verkets externa som interna verksamhet. Dessa teman har en central roll bland annat i alla rekryteringsskeden. Var och en ansvarar för att likabehandling och jämställdhet förverkligas samt för att främja dessa i arbetsgemenskapen och tillhandahållandet av tjänster. Utsökningsverkets likabehandlings- och jämställdhetsplan hålls uppdaterad, och man reagerar på utmaningar som eventuellt dyker upp i denna. Förverkligandet av likabehandling och jämställdhet främjas, och status för detta följs upp samt utvecklas utifrån bland annat personalenkäter och -statistik.

Publicerad 28.4.2023